Stormen

Min europeiske historie

Europas historie består av store, historiske hendelser. Øyeblikkene vi alle husker og som mange, på tvers av landegrenser, har et forhold til. Men Europas historie er også hverdagen din. På Leknes, i Narvik, eller i Mosjøen. Vi er alle en del av historien, og opplever historien der vi lever og bor. I Min Europeiske Historie skal vi samle alle disse små brikkene, som til sammen utgjør en større fortelling: fortellingen om Europa i dag, i går og i framtida. 

I prosjektet Min europeiske historie skal elever fra hele Nordland få fortelle sin historie, og knytte seg nærmere til europeiske ungdommer i samme årskull. Prosjektet følger elevene fra de går i 8.klasse og avsluttes den høsten de starter i 10.klasse med den internasjonale ungdomscampen StoryLab Europe som går av stabelen i Bodø i september 2024. Hver klasse skal kobles sammen med en jevnaldrende skoleklasse enten i en europeisk vennskapsby/vennskapskommune eller en annen kulturhovedstad.

Hensikten med prosjektet er at elevene skal fortelle sine historier om sitt liv og lokalsamfunn, og utveksle disse med ungdom i andre byer i Europa. Dette kan skje gjennom tekst og bilder eller film som de produserer. Slik får de muligheten til å sammenligne hvordan det er å være ungdom på forskjellige steder i Europa, samtidig som de blir bevisst på sitt eget hjemsteds historie. Flere av fortellingene vil publiseres på ulike norske og europeiske nettsteder.

Prosjektet var del av Bodøs søknad for å bli Europeisk kulturhovedstadeies og driftes av Bodø kommune v/Stormen bibliotek i samarbeid med Bodø 2024 og Den Kulturelle Skolesekken. Prosjektet finansieres av Bodø2024. Det er inngått partnerskap med Europaparlamentets prosjekt My House of European History (MYHEH).

Andre samarbeidspartnere er: Samisk senter, Unge Stormen, Ung2024, Museum Nord, Narvikssenteret, Nordlandsmuseet, Helgeland Museum, Vega Verdensarvsenter, Narvik bibliotek, Leknes bibliotek, Vefsn bibliotek, Nord Universitet og Medier og kommunikasjon ved Bodin videregående skole.

 

Deltakende skoler og vennskapsklasser:

Narvik ungdomsskole, Narvik kommune – Nowy Sacz (Polen)

Leknes skole, Vestvågøy kommune – Évora (Portugal)

Bøstad Skole, Vestvågøy kommune - Skeiða- og Gnúpverjahreppur (Island)

Bodøsjøen skole, Bodø kommune – Chemnitz (Tyskland)

Grønnåsen skole (lulesamisk klasse), Bodø kommune – Oulo (Finland)

Vestmyra skole, Fauske kommune – Melenci (Serbia)

Kippermoen ungdomsskole, Vefsn kommune - Gornij Milanovac (Serbia)

Vega barne- og ungdomsskole, Vega kommune – Bourges (Frankrike)

 

Film

For å stimulere elevene til selv å bli kreative rundt tema historie og hjemsted, har vi laget en film som elevene får se når vi besøker dem første gang.

Presentasjon: Nina Karoline Heggli
Tekst/film: Aleksander L. Nordaas

Filmen er spilt inn i Jacobsbrygga ved Vefsn Museum, Mosjøen. 

Stormen

Kontakt biblioteket:

Telefon: 75 55 61 00

E-post: bibliotek@stormen.no

 

Tilgjengelighetserklæring (bokmål)

 

 

Besøksadresse:

Stormen bibliotek, Storgata 1A, 8006 Bodø
 

Postadresse:

Stormen bibliotek, Postboks 289, 8001 Bodø