Stormen

Boklansering - Messe for de navnløse

  • Dato

    28.september
  • Klokkeslett

    18:00
  • Spillested

    Litteratursalen

Møt forfatter Ellen Hofsø i samtale med litteraturprofessor Harald Gaski under lansering av Hofsøs nye bok: "Messe for de navnløse".

Noen måneder etter at Sannhets- og forsoningskommisjonen la frem sin rapport kommer Ellen Hofsø med et skjønnlitteært verk om samme tema: 

«Jasså, trollmannens sønnedatter er på vei til seiden?» roper plutselig en stemme, men hun ser ingen. «Jeg formoder hun har sine offergaver i sekken. Vet hun ikke at det er forbudt i Kongens lover?» Fortsatt ser hun ingen. Tjáppa har sprunget ut på stien og bjeffer som besatt. Hun kikker forsiktig fram fra skjulestedet, og der, bak steinen, står han. Herr Fjellström innhyllet i en svart prestekjole under en lang frakk. Hun kjenner hvordan blodet langsomt forlater hodet, hun må støtte seg til steinen. «Vil hun vennligst svare når øvrigheten henvender seg til henne i all ydmykhet?» brøler presten.

1659: Den svenske sølvgruva på Nasafjell overfalles og ødelegges av norske krigsmenn. Samene blir befridd for et umenneskelig slit, men ikke fra prestenes tvang og vold.

1693: En samisk nåjjde brennes på bål i Arjeplog.

2005: Det holdes en messe for navnløse samer som var begravd i «Lappholla» ved den gamle kirkegården i Gildeskål.

Hva har disse hendelsene med hverandre å gjøre? Dette er første bok i en serie med utgangspunkt i den fengslende og nærmest glemte historien om pitesamenes liv i Norge og Sverige. To handlingsforløp er flettet inn i hverandre i en dramatisk fortelling om menneskets evne til å holde ut og overleve. På 1600-tallet kjemper pitesamene mot brutale gruveeiere og prester som truer med å ta fra dem deres levesett og tro. Kristningen av samene er på sitt mest intense. Sälbmá blir utpekt til den nye nåjjden, åndelige lederen, for gruppen. Det er bestefar som utpeker henne like før han dør. Etter at den gjenstridige Isak blir brent på bål i Arjeplog, tar hun med seg familien til Norge i håp om å få leve i fred. Kathrine er tilhører på en messe for navnløse samer i Gildeskål og treffer tilfeldig reindriftssamen Lennart Áiril. Gjennom forelskelsen i han blir hun interessert i den lokale samiske historien. Og om bakgrunnen for Lappholla, som messen var en markering for. At begge deler er viktige elementer i hennes egen slekts historie, kommer som en stor overraskelse.

ELLEN HOFSØ debuterte i 1984 med en skjønnlitterær roman for voksne. Hun har skrevet seks barne- og ungdomsbøker som alle er kjøpt inn av norsk kulturråd. "Messe for de navnløse" er hennes ellevte roman.

Arrangementet er et samarbeid med ČálliidLágádus/ForfatternesForlag og Stormen bibliotek. 

 

Anbefalinger

Stormen

Åpningstider:

Man - Tors:  08:00 - 21:00 
Fredag:        08:00 - 18:00
Lørdag:        10:00 - 16:00
Søndag:       12:00 - 16.00
 

Barnebiblioteket stenger
kl. 20:00, mandag - torsdag.
 

I høytider og i sommerferien gjelder andre åpningstider.

Ubetjente åpningstider:
Mandag - fredag: 08:00 - 09:00
Onsdager: 13:45 - 15.45
 

Kontakt biblioteket:

Telefon: 75 55 61 00

E-post: bibliotek@stormen.no

 

Påpir biblioteksbar:

Trykk her for åpningstider.

 

Tilgjengelighetserklæring (bokmål)

 

 

Besøksadresse:

Stormen bibliotek, Storgata 1A, 8006 Bodø

Postadr: Postboks 289, 8001 Bodø

Fakturaadresser:

Papirfaktura:
Bodø kommune
Regnskapsenheten, ID 2060
Postboks 319
8001 Bodø


Elektronisk faktura:
Vi benytter Visma:
EHF: 9908:972418013

Husk å merke faktura med ID 2060, og ansvarlig person.