Jeg vet hvorfor

 • Dato

  08.mai
 • Klokkeslett

  20:00
 • Spillested

  Litteratursalen

Hva er det med Maria?

Det er sommerferie. De andre soler seg og planlegger strandfest. Men ikke Maria. Livet hennes er snudd opp ned og hun sitter på busstasjonen med en sekk ved føttene. Hun har tatt et valg. Det viser seg å være et valg på liv og død. 

 

Jeg vet hvorfor beskriver hvordan søskenparet Maria og Matias i løpet av et dramatisk sommerdøgn blir tvunget til å finne sin egen løsning i en uløselig situasjon. 

Stykket tar for seg tunge tema som omsorgsforsømmelse og selvmord. Hovedfiguren er satt i en umulig situasjon med en hverdag preget av disse temaene. Hun er likevel ikke et offer. Vi tolker Maria som en sterk og handlekraftig person som tør å gjennomføre det vanskelige valget med å forlate sin familie – til tross for at hun trengs så veldig.

Vann er en gjennomgående metafor i teksten. Hvis du lytter godt etter, dukker vann opp i ulike former i Marias replikker. Maria snakker om det å flyte og om det å drukne, om å ikke kunne trekke pusten og om å sparke fra eller sitte fast. Maria og hennes bror Mathias er også begge gode svømmere, som i overført betydning kan tolkes dit hen at de er blitt gode til å håndtere en hjemmesituasjonen med deprimerte og skilte foreldre. De holder hodet over vann.

Billetter: kr 100,- / 50,- (ungdom 13-19 år med kulturkort)

Bodø Ungdomsteater (BUT) ble dannet høsten 2003 og er ei allsidig teatergruppe som har gjennomført mange produksjoner innen teater, revy og nysirkus.
Det er medlemmene i BUT som til enhver tid avgjør prioriteringer i forhold til tema, forestillinger og oppdrag via  ungdommene i styret. 

BUT er prosjektbasert og tar inn skuespillere ut i fra hvilke prosjekt det til enhver tid jobbes med. I 2015 har BUT tre teaterproduksjoner.

Forestillingen settes opp i samarbeid med Unge Stormens konsept Teateråtte

 

Anbefalinger

 • bilde av Abid Raja samt bokomslag av boka hans Min Skyld

  21. mai 14:00

  Bokbad med Abid Raja

  Tidligere kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble ...

 • Bilde av Freud sammen med to kvinner. De er ute på en balkong.

  24. mai 18:00

  Tirsdagsfilmen: Sigmund Freud - a jew without God

  24. mai viser Bodø Filmklubb i samarbeid med Stormen bibliotek, en film om den kjente nervologen og legen Sigmund Freud. Filmen er laget i Frankrike i 2020.

 • 28. mai 12:00

  Aspåskoret

  Lørdag 28 mai kl 12:00 gjør Stormen bibliotek et unntak for alle regler, og inviterer til en 30 minutters minikonsert i boksamlingen i 2 etasje, med svenske Aspåskören fra tetts...