Stormen

Velkommen til litteraturfestival 7. og 8. juni! 

  • Dato

    07.juni
  • Klokkeslett

    12:00
  • Spillested

    Påpir, Litteratursalen

Tema for vårens festival er PÅ FLUKT. Følg med på Facebook og på Instagram for oppdatert informasjon om enkeltarrangement.  

Program onsdag 7. juni  

Speilrommet, Påpir  17.00 – 19.00 

To timers skrivekurs med Therese Bakkevoll som tidligere i år ga ut romanen “Tallboy” på Samlaget. Bakkevoll bor i Tromsø og har studert Litterär Gestaltning i Göteborg og ved Forfattarstudiet i Tromsø. Hun har hatt mange skrivekurs, og hun er også norgesmester i Poesislam. 

Skrivekurset har fokus på kreative komme-i-gang-øvelser. Deltakerne får ulike innganger til å starte en tekst og skriver flere korte tekster underveis i den formen og sjangeren de vil. Man trenger ikke ha erfaring fra skjønnlitterær skriving eller å ha med tekst, vi skriver alle tekster i løpet av kurset. Passer for alle nivå. 

Det er begrenset antall plasser, og plass kan reserveres med å sende epost til: solgunn.solli@bodo.kommune.no  

 

Litteratursalen 19.00 - 19.45 

Elin Hansen i samtale med musiker og direktør for Nordland Musikkfestuke Gro Bergrabb om "Ildtunger".

Hansen ga ut Ildtunger i 2019, som første bok i en planlagt trilogi. Ildtunger handler om den brutale forfølgelsen av kvinner i 1600-tallets Finnmark og om hvordan ord, ild på menneskenes tunger, får fatale konsekvenser for de som blir utsatt for dem. Historiker Rune Blix Hagen har vært pilotleser og har skrevet etterord i boken. Boken ble kjøpt inn av Kulturrådet i desember 2019. 

 

Litteratursalen 20.00 -20.45

Litterær samtale mellom Mathias Nyhagen Asplund og Elin Åsbakk Lind om “Vandre heim”, Asplund sin tredje utgivelse på Cappelen Damm som ble nominert til Havmannprisen 2022.

Mathias Nyhagen Asplund (f. 1988) er forfatter og skuespiller fra Bodø. Han debuterte med barneboka "Der ingen finn oss" i 2018, som ga han Kulturdepartementet sin debutantpris for barne- og ungdomslitteratur. I 2021 ga han ut diktsamlinga "Eins pust" og i 2022 kom “Vandre heim”.

Elin Åsbakk Lind (f.1972) er forfatter og journalist fra Bodø. Hun debuterte i 2014 med novellesamlinga “En fremmed jeg kjenner”. I 2016 kom romanen “Punktum midt i en vakker setning”. Hun har et bidrag i novellesamlinga “Om å elske – 15 fortellinger for voksne” som kom i 2020.

 

Program torsdag 8. juni 

Speilrommet, Påpir  12.00 - 12.30  

Litterær lunsj med Tor Martin Leines Nordaas  

Tor Martin Leines Nordaas er 44 år og fra Mosjøen. Han har skrevet en rekke bøker og er en fabelaktig formidler. Han tenker at bak hver eneste rullator går en roman, en historie som aldri blir fortalt. Det er synd, men Tor Martin har i hvert fall skrevet "Fire dager hos farmor", ei fortelling om et råskinn av ei dame som tok en solid dram og flyktet fra det faktum at hun brått var gammel, og ikke lenger hadde like godt grep om hverdagen. Muntert, sårt, nært, og ispedd både brennevin og salmiakk. 

 

Litteratursalen 18.00 – 18.45 

John S. Jamtli i samtale med historiker og konservator Helge Seim fra Nordlandsmuseet om den grafiske romanen “Muskedunder”. Det vil også bli rom for å snakke om de andre utgivelsene i Sabotør-serien og Jamtli vil fortelle om bestefarens flukt fra Falstad.  

John S. Jamtli er født i i Mo i Rana, han er en norsk illustratør og tegneserieskaper. Med den prisvinnende og kritikerroste Sabotør-serien har Jamtli vist at en kan formidle andre verdenskrig til et yngre publikum på en spennende og enklere måte. 

 

Litteratursalen 19.00 - 19.45 

Therese Bakkevoll i samtale med forfatter og skuespiller Mathias Nyhagen Asplund om Bakkevolls roman “Tallboy” fra 2023.  

Om handlingen i boka: Miljøterapeuten T jobber på et psykiatrisk sykehus der både ansatte og pasienter kjemper for å opprettholde kontroll. Legen lukter alkohol og overnatter på kontoret, mens T sliter med søvnløshet. T er opptatt av Tirpitz, og leser alt hun kommer over av informasjon om skipet, og når det kommer en pasient som virkelig ser T for hvem hun er, føler hun en sterk tilhørighet til ham.  

“Tallboy” er en kjærlighetsfortelling, der begjær, ensomhet og overskridinger visker ut grensene mellom hvem som er syk og hvem som er frisk.  

 

Litteratursalen 20.00 - 21.00 

Bård Wormdal med foredraget “Spionkrigen”. Wormdal er journalist, sakprosaforfatter og foredragsholder. Han har vært ansatt i NRK i 35 år og har gitt ut tre bøker om militær etterretning. 

I mai 2023 kommer “Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA”. 

Fra Aschehoug sin omtale av boka:  

“Lyttestasjoner kamuflert som naust i havgapet, spiontokt langt inn på russisk jord, strengt bevoktede radaranlegg, fly og skip som samler informasjon i skjul. Alt dette har vært del av et hemmelig etterretningssamarbeid mellom USA og Norge som også omfatter avlytting på den russiske grensa og tapping av sivile satellitter. 
Spionasjen har fanget enkeltmennesker i et høyt spill mellom stormaktene, og både under og etter den kalde krigen har den gjort småsteder i Nord-Norge til mulige bombemål. Likevel har avtalen med USA aldri vært åpent behandlet i Stortinget. Ved hjelp av nye kilder, som samtaler med tidligere operatører og lekkede dokumenter, viser Spionkrigen hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske. Omfanget og metodikken er ikke kjent for offentligheten. Før nå.” 

Norli Glasshuset vil være til stede på kveldsarrangementet 8. juni og selge signerte bøker. 

Gratis inngang og velkommen til alle! 

Festivalen har fått støtte fra Fritt Ord og Norsk Forfattersentrum. 

Anbefalinger

Stormen

Åpningstider:

Man - Tors:  08:00 - 21:00 
Fredag:        08:00 - 18:00
Lørdag:        10:00 - 16:00
Søndag:       12:00 - 16.00
 

Barnebiblioteket stenger
kl. 20:00, mandag - torsdag.
 

I høytider og i sommerferien gjelder andre åpningstider.

Ubetjente åpningstider:
Mandag - fredag: 08:00 - 09:00
Onsdager: 13:45 - 15.45
 

Kontakt biblioteket:

Telefon: 75 55 61 00

E-post: bibliotek@stormen.no

 

Påpir biblioteksbar:

Trykk her for åpningstider.

 

Tilgjengelighetserklæring (bokmål)

 

 

Besøksadresse:

Stormen bibliotek, Storgata 1A, 8006 Bodø

Postadr: Postboks 289, 8001 Bodø

Fakturaadresser:

Papirfaktura:
Bodø kommune
Regnskapsenheten, ID 2060
Postboks 319
8001 Bodø


Elektronisk faktura:
Vi benytter Visma:
EHF: 9908:972418013

Husk å merke faktura med ID 2060, og ansvarlig person.